Rubriky
Kronika Zprávy

Získali jsme mezinárodní ocenění EKOKLUBOVNA

Každý rok dovede zlepšování životního prostředí ve svém okolí několik desítek školních Ekotýmů k mezinárodní certifikaci Ekoškola. V tomto roce se však stalo něco unikátního – spolu se školami si totiž pro toto prestižní ocenění přišla i 3 skautská střediska a 1 skautská základna.

Ředitel centra OSN, gratuluje našim skautkám.
Ředitel centra OSN, gratuluje našim skautkám.

A jedním z nich bylo to naše! Tým holek a kluků, kteří vytvořili ekotým FEFeronky na tom pracovali skoro dva roky.

Udělení certifikace Ekoklubovna se odehrálo úplně poprvé v historii celého mezinárodního programu Ekoškola, za kterým stojí mezinárodní organizace FEE (Foundation for Environmental Education). 

Koordinátorka klimatické agendy Junáka - českého skauta nám předává poděkování.
Koordinátorka klimatické agendy Junáka – českého skauta nám předává poděkování.

Program se realizuje ve více než 70 zemích světa. V České republice ho koordinuje Vzdělávací centrum TEREZA a kromě 395 škol jsou do něj nově zapojena i skautská střediska.

Symbol Ekoškol ve formě mezinárodní Zelené vlajky si skautky zastupující ekotým převzaly na Staroměstské radnici v Praze v Brožíkově síni. Ocenění předávali mj. zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva životního prostředí, Junáka – českého skauta, informačního centra OSN v Praze a dalších významných organizací, podílejících se na rozvoji vzdělávání i zlepšování životního prostředí v ČR.

 „Pro náš ekotým bylo nejtěžší nastavit si vlastní fungování. Tým je poskládaný ze členů dvou různých oddílů, každý oddíl byl zvyklý na trochu jiné fungování a jeho členové přicházeli do týmu s odlišnými očekáváními. Část programu jsme navíc absolvovali ještě za covidu. Vyzkoušeli jsme si tedy různé postupy, dělení úkolů i strukturu týmu.  Vyhovující podobu se nám povedlo najít až docela nedávno,“ popisuje Andělka Kožiaková ze střediskového ekotýmu, který si říká FeFeronky. I v Kamenici nad Lipou se i díky podnětům z Ekoklubovny objevily u klubovny nový stojan na kola a nádrž na chytání dešťové vody. Kromě toho kameničtí skauti ve své klubovně upravili staré záchody, aby spotřebovávali méně vody a do vodovodního kohoutku přimontovali perlátor. Podobně jako chotěbořský ekotým připravil i ten kamenický programy pro skauty a skautky na jejich schůzky. Věnovali se na nich práci s odpadem a spotřebě vody. Tři roky v programu Ekoklubovna podle Andělky přineslo členům jejich ekotýmu mnoho zkušeností a motivace věnovat se ekologickým a environmentalním tématům více než předtím. Středisku podle ní program umožnil zahájit dlouhodobější projekt podporující větší spolupráci mezi oddíly. „Největším uvědoměním pro nás zároveň bylo, že cesty k větší udržitelnosti jsou stále se opakující proces, nikoli jen jeden postup, kterým stačí popořadě projít a bude hotovo,“ vysvětluje Andělka.
Více na https://www.skaut.cz/prvni-skauti-ziskali-certifikaci-v-programu-ekoklubovna/.

Co vše jsme udělali

  • zlepšili environmentální vzdělávání dětí v našem středisku
  • snížili dopad klubovny Modrá hvězda na životní prostředí z hlediska produkce odpadů, úspor vody, využívání ekočistících prostředků atd.
  • zvýšili klimatická adaptační opatření instalací nádrží na dešťovou vodu na Melíšku
  • vytvořili udržitelné ploty typu Benjeshecke…

Jména prvních oceněných skautských jednotek:

Celá naše sestava i s panem místostarostou města Kamenice nad Lipou, starostou Junáka - českého skauta a koordinátorkou klimatické agendy Junáka - českého skauta.
Celá naše sestava i s panem místostarostou města Kamenice nad Lipou, starostou Junáka – českého skauta a koordinátorkou klimatické agendy Junáka – českého skauta.