Rubriky
Akce Kronika

Závody ve skalním lezení v Kamenici nad Lipou: Skautský zážitek pro všechny věkové kategorie

Skalní lezení je jedním z těch sportů, které přinášejí vzrušení, adrenalin a zároveň posilují fyzickou kondici. V polovině září roku 2023 se v Kamenici nad Lipou konaly závody ve skalním lezení, které pořádalo naše skautské středisko. Tato událost přilákala 52 amatérských závodníků od 4 do 55 let, kteří se utkali ve třech různých disciplínách: lezení na rychlost, lezení na obtížnost a lezení na čas.

Rychlost, obtížnost a čas: Tři disciplíny, tři zážitky

Závody ve skalním lezení v Kamenici nad Lipou byly jedinečné příležitosti pro lezce všech věkových kategorií a dovedností předvést své schopnosti a získat zážitek, který si budou pamatovat. Pro mnohé to byla vůbec první zkušenost s lezením.
Každá ze tří disciplín představovala jinou úlohu a pro závodníky to byl skvělý, jak ukázat svou odvahu, sílu a dovednosti.

  • Lezení na rychlost: Tato disciplína vyžadovala od závodníků nejen rychlost, ale také přesnou techniku. Závodníci soutěží o to, kdo nejrychleji zdolá na první pokus skalní stěnu.
  • Lezení na obtížnost: V této disciplíně šlo především o techniku ​​a vytrvalost. Závodníci se pokoušeli zdolat stěnu s vyznačenými postupovými body. Každý pokus byl opravdovou výzvou.
  • Lezení na čas: Tato disciplína kombinovala prvky rychlosti a vytrvalosti a strategie. Závodníci se v omezeném čase snažili na skalní stěně dotknout co nejvyššího počtu plyšových netopýrů. Každý okamžik měl význam, a to dělalo z této disciplíny nesmírně napínavý zážitek.

Skautská komunita a společenský aspekt

Závody nebyly pouze o skalním lezení, ale také o budování komunity a skautského ducha. Potkali se tady děti, rodiče, vedoucí za skautských oddílů i mnoho dětí a dospělých mimo skautskou komunitu.

Pro mnohé závodníky to byla také příležitost potkat další nadšence do skalního lezení. To vše přispělo k vytvoření přátelské a podpůrné atmosféry, která je tak typická pro skautskou komunitu.

Závěrečné myšlenky

Závody ve skalním lezení v Kamenici nad Lipou byly skvělou příležitostí pro lezce všech věkových kategorií a dovedností, aby si vyzkoušeli své schopnosti a zároveň si užili den plný adrenalinových zážitků a skvělé atmosféry. Skautské středisko v Kamenici nad Lipou ukázalo, že takové události nejsou jen o soutěžení, ale také o budování komunit a sdílení vášně pro lezení.

Pokud jste vášnivým lezcem nebo jste jenom zvědaví, jaké to je, když se zdolává stěna, neváhejte se příště připojit k podobné události. Skalní lezení je sport, který spojuje dovednosti, sílu a odvahu a přináší radost z pohybu i samotného zážitku pozorovat malé i velké lezce.

1. místa v jednotlivých disciplínách
kategorieLezení na obtížnostLezení na rychlostLezení na čas
dospělíJakub Veřtát
čas 24:22 sec.
Jiří Tomášů
čas 09:08 sec.
Jakub Veřtát
čas 38:50 sec.
Dívky 11-17 letTereza KovářováLucie MikešováLucie Mikešová
Kluci 11-17 letŠimon BrožKryštof KrejčíKryštof Krejčí
Dívky do 11 let ——————Kateřina MikešováEdita Šterclová
Kluci do 11 let ——————David ŠtvrteckýMatěj Čekal