Rubriky
Nezařazené

Vlajka pro Tibet

Skautské středisko Fidelis et Fortis Kamenice nad Lipou – Nová Včelnice se v letošním roce opět zapojilo do kampaně vlajka pro Tibet, jejímž cílem je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu, ale i obyvatel Čínské lidové republiky. A to vyvěšením tibetské vlajky v okně skautské klubovny na Modré hvězdě.

Rádi bychom tímto aktem upozornili nejenom na porušování lidských práv v zahraničí, ale i na možné nebezpečí, které hrozí nám, obyvatelům České republiky. Vzestup extrémismu, útoky na nezávislá média a instituce, šíření xenofobie a desinformací, politický populismus i inspirace autokratickými režimy. To vše vstupuje do našich životů a je jen na nás, jak se k tomu postavíme.
Skautská organizace a její členové vždy bránili svobodu a demokratické hodnoty. Služba Nejvyšší Pravdě a Lásce je součástí našeho slibu. Tento postoj byl vždy trnem v oku totalitních režimů – nacistů i komunistům a bohužel i některým ze současných představitelů našeho státu.
V roce 2020/2021 zároveň procházíme obrovskou lidskou i národní výzvou. Epidemie koronaviru a podmínky s ní spojené jsou těžkou zkouškou pro udržení našich morálních hodnot. A nejen to, je to i zkouška naší demokracie. Buďme tedy obezřetní i občansky aktivní, pokud dojde k porušení naší ústavy či zákonů, a hlavně zůstaňme lidští a ohleduplní k sobě navzájem.

Vlajka pro Tibet je každoroční mezinárodní kampaň konaná vždy 10. března na výročí Tibetského národního povstání.
Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.
Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. V loňském roce se v ČR k akci připojilo 752 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Stovky vlajek vlají každoročně např. v Německu, Francii, Belgii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada škol (více než 80), včetně Univerzity Karlovy a kromě různých organizací také spontánně mnoho občanů ČR.
Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení.