Rubriky
Akce Kronika

PŘEŽILI JSME RUNY

Svojsíkův závod byl díky počasí náročnější než jsme čekali.

Naše středisko pořádalo v polovině dubna základní kolo Svojsíkova závodu s názvem RUNY. Celá akce byla připravena jako opravdová zkouška pro skautské týmy. Modul přežití a závod se sloučil do jednoho, což výrazně zvýšilo náročnost. Jednotlivý členové dostali schopnosti, za jejichž využití byli zodpovědní a zároveň se omezila komunikace s jejich vedoucími. Družiny tak byly již před závodem odkázány hlavně na sebe.

Aby to týmy neměly jednoduché, tak se zhoršilo počasí natolik, že v den začátku závodu začalo sněžit. I to byl důvod, proč se některé týmy odhlásily. V první fázi totiž šlo o přenocování ve stanu.

Týmy, které vydržely a do závodu šly za všech podmínek, dostaly nakonec možnost, že mohou využít přespání v tělocvičně za cenu velké ztráty bodů. Některé toho využily, ale víc než polovina přečkala nepříjemnou noc v terénu a ráno vyrazila hledat stanoviště, řešit úkoly a získávat runové kameny.

Družiny celkem během dne ušly skoro 20 kilometrů a strávili 5 hodin plněním různých situací a úkolů.

Nakonec, pozdě večer a za svitu loučí byly na zámeckém nádvoří oznámeny výsledky. Z našeho střediska se v chlapecké kategorii umístila družina Orlů na 3. místě a družina Svišťů na 2. místě (a postupuje do krajského kola). V dívčí kategorii se umístila družina Divokých koček na 3. místě, a také postupuje do krajského kola.