Rubriky
Nezařazené

Tvoříme ekoklubovnu

Klubovna Modrá hvězda se zapojila do dvouletého testování mezinárodního programu Ekoškola ve skautských klubovnách. Střediskový ekotým pod vedením Betty (Alžběty Pavlíčkové) s názvem FeFeronky se zúčastnil úvodního 16hodinového webináře a v současné chvíli pracuje na dalších krocích.

V pilotním projektu získá tým Feferonek podporu v hodnotě skoro 60 000 korun. Například akreditované vzdělávání, mentoring, stáže, konference a také velké množství online i tištěných vzdělávacích a metodických materiálů.

Cílem projektu je přizpůsobení metodiky mezinárodního programu Ekoškola na míru skautským klubovnám. Zapojení nám pomůže snížit dopady naší činnosti na životní prostředí a provede nás naší cestou k ekologičtějšímu životu nejen na našich schůzkách a táborech. Zároveň program vede k rozvoji akčních kompetencí a kritického myšlení u zapojených účastníků.

Ekoškoly a nyní už i pilotní program Ekoklubovny spočívají v 7 základních krocích, které jsou v rámci ekoškol praktikovány po celém světě. I do nich už se náš tým pustil a na této dlouhé, tříleté trati se směle vrhá vpřed. Po prvních počátečních seminářích a workshopech, kterých se zástupci našich FeFeronek zúčastnili, si ekotým společně zvolil tři hlavní témata, kterým se postupně bude chtít věnovat a pracovat s nimi. Těmi pro nás jsou: odpady, voda a prostředí klubovny.

Nyní je před námi krok analýza, během které zjistíme jak a kde všude naše činnost dopadá na životní prostředí. Dále také naše silné a slabé stránky v daných oblastech tak, abychom věděli, na čem potřebujeme pracovat, nebo co již naopak zvládáme. 

Po tomto kroku přijde další, a to plánování našeho postupu. Při něm budeme vycházet právě z již provedené analýzy a dohodneme se na tom, co konkrétně budeme chtít zlepšit a pracovat na tom. Určí se jednotlivé úkoly, termíny jejich splnění a lidé, kteří je budou mít na starost. 

Pomalým ale jistým tempem tak doufáme ve velké věci, kterých bychom rádi společně docílili. Společně, protože to určitě není jen o nás, záleží totiž na všech. Na vedoucím, světlušce, benjamínkovi i rodiči, na komkoli, kdo by se chtěl zapojit. A čím více nás bude, tím větších cílů můžeme spolu dosáhnout.

Andělka Ďáblík Kožiaková
Zástupkyně vedoucí FeFeronek