Rubriky
Nezařazené

Město Kamenice nad Lipou děkuje skautským dobrovolníkům

Starosta města Kamenice nad Lipou oceňuje Junáky

Město Kamenice nad Lipou velice oceňuje činnost níže uvedených členů místní organizace Junák – český skaut, středisko Fidelis et Fortis Kamenice nad Lipou, kteří v době první vlny koronavirové pandemie neváhali nabídnout městu Kamenice nad Lipou a pečovatelské službě v našem městě svou pomoc při zajištění péče o seniory, zdravotně znevýhodněné osoby a osoby v karanténě.
Společně jsme tak mohli vytvořit tým lidí, kteří byli schopni potřebným osobám zajistit nákup nejnutnějších potřeb a další služby, které tito naši spoluobčané potřebovali. Velmi užiteční byli při výrobě a distribuci roušek občanům, ale i místním organizacím. Zvláštní vyzdvižení zaslouží jejich
pomoc při zajištění činnosti pečovatelské služby Farní charity. Díky dobrovolníkům mohly být vytvořeny dvě nezávislé směny, které se v tomto složitém období nesměly potkávat.
Činností, které bylo v této složité době nutné zajistit a jejichž zajištění bychom si bez pomoci dobrovolníků nedovedli představit, byla celá řada a nemá smysl je zde všechny popisovat. Rád bych ale ještě jednou zdůraznil, že bez lidí, kteří byli v této složité době ochotni pomoci bez ohledu na vynaložený čas a s plným nasazením, bychom vzniklou situaci těžko dokázali zvládnout.
Pro ostatní lidi budiž jejich postoj příkladem toho, jak by se k sobě lidé v naší společnosti měli chovat, a to nejenom v této době. Velice si jejich chováním vážím a moc mě těší, že mladí lidé mají takovéto velmi dospělé postoje. Proto jsme také jejich činnost ocenili oficiálním poděkováním města.
Jedná se o tyto dobrovolníky:

  • Simona Jelínková
  • Tereza Šimanová
  • Marie Nováková
  • Jakub Veřtát
  • Kryštof Veřtát
  • Jakub Cink
  • Pavel Klusáček
  • Petr Klusáček
  • Jan Smrčka

Zvláštní poděkování patří Michalu Kolářovi. Michal Kolář oslovil město s nabídkou pomoci a stal se tak především v první fázi hlavním koordinátorem a zároveň hnacím motorem všeho dění. Vytvořil kolektiv dobrovolníků. Poté jsme s jeho pomocí vytvořili souhrn oblastí, na které bylo potřeba se zaměřit. Díky jeho aktivitě byl vytvořen manuál pro dobrovolníky, který byl později použit jako obecné doporučení pro dobrovolnickou činnost nejenom u nás. Byl propojovacím článkem mezi městem, farní charitou a dalšími aktivními skupinami jako například místní sbor dobrovolných hasičů. Celou dobu také byl koordinátorem většiny činností a k tomu ještě sám pomáhal na farní charitě. V této době vynaložil většinu svého času a veškeré své úsilí pro pomoc potřebným lidem.
Jsem hluboce přesvědčen, že počínání Michala Koláře ve velmi složitém období, které prověřilo nás všechny, zaslouží zvláštní pozornost a velké uznání také jako následování hodný příklad pro další generace mladých Junáků.

Mgr. Jaromír Pařík,
starosta města Kamenice nad Lipou